Interview: Linda Drent, stagiair Sterk uit Armoede

Linda loopt haar stage bij Stichting Mens en maatschappij waar Sterk uit Armoede onder valt. Haar droomstage. Zo zegt ze zelf: “Ik barst gewoon uit elkaar van geluk!”

Het was het lot dat voor deze stage zorgde. Linda had nog geen stageplek en Mathilde Kleijzen (coordinator van de opleiding) draaide per ongeluk een verkeerd nummer. Ze wilde een gemeente bellen, maar belde Famke ten Brinke (projectleider Sterk uit Armoede) en legde uit dat ze een stageplek zocht. Het projectteam van Sterk uit Armoede is gaan denken: waarom kunnen wij geen stageplek zijn? En zo gebeurde het, dat Linda uiteindelijk de stageplek van haar dromen kreeg.

Waarom is dit juist jouw droomstage?
“Het meeste werk ik als tandem samen met Famke. Ik sjees met haar de provincies door, ik zit bij de gesprekken met gemeenten, wethouders, werkgevers. Ik zorg in die gesprekken voor de verbinding tussen de systeemwereld en de leefwereld van mensen in generatiearmoede. Er komen altijd wel momenten ter sprake waarin duidelijk wordt dat deze werelden uit elkaar liggen. Ik spring daarop in en maak dat zichtbaar.”
“Ik mag echt meewerken aan het plan, aan de visie en ontwikkeling van de aanpak. Ik denk bijvoorbeeld ook mee met de wijkaanpak en wat ervaringsdeskundigen daarin kunnen betekenen. En, wat ik ook zo mooi vind, Famke en ik leren ook veel van elkaar!”

Kun je een voorbeeld geven?
“Famke kent de systeemwereld hartstikke goed en laat me zien hoe die werkt. Hoe zit dat met beleid, gemeenteraden, politieke partijen, hoe werkt dat. Ik had er altijd een hekel aan, ik was heel erg argwanend naar de gemeente toen, maar ik leer en begrijp het nu veel beter en kan dat weer inzetten om anderen te helpen.”
De praktijkervaring vindt Linda geweldig. Ze volgt natuurlijk ook de opleiding, ze zit in haar eerste jaar en loopt nu twee dagen in de week stage. Doordat ze van binnenuit de hele aanpak meekrijgt, kan ze dit ook weer delen met haar andere studiegenoten.

Ze komt tot haar recht bij Sterk uit Armoede omdat ze het juist leuk vindt om op beleidsniveau bezig te zijn. Direct clientencontact is minder haar ding. Beleid maken dat begrijpelijk is voor iedereen en dat het aanslaat bij de doelgroep is wat haar drijft. Want in de uitvoering is het belangrijk dat ervaringsdeskundige ingezet worden, maar juist ook op beleidsniveau. Als je echt wat wilt veranderen is dat noodzakelijk.

Linda sluit af: “Thema’s waar mensen veel pijn ervaren in generatiearmoede zijn; niet gehoord worden, niet gezien worden, niet begrepen worden. Dat ik nu tijdens mijn stage dat allemaal wel ervaar, dat doet zo goed. Ik wist heel goed wat mijn kwaliteiten waren maar kon ze niet inzetten. Bij Sterk uit Armoede word ik op mijn kwaliteiten ingezet, wordt mijn toegevoegde waarde ook hardop uitgesproken en worden voorstellen die ik doe, aangenomen en uitgevoerd. En dat is een fantastisch gevoel.”