Introductie nieuwe collega’s

Aangezien we de waarde van ervaringsdeskundigen zo belangrijk vinden, is het niet meer dan logisch dat een aantal van hen onderdeel van onze organisatie uitmaken. We stellen jullie graag voor aan Alex, Lineke en Patricia: drie ervaringsdeskundigen die sinds kort bij ons werken.

Alex Schepel

Mijn naam is Alex Schepel. Ik ben 49 jaar, 13 jaar getrouwd en heb een dochter van 18. Ik ben opgegroeid in armoede. Voor mij betekent dat dat ik een scala aan ervaringen en mechanismen bij me draag.

Ik heb vanaf 1994 gewerkt bij de V&D in het logistieke centrum in Aduard. In 2013 is het centrum gesloten en stond ik met al mijn mechanismen op straat. Werk was het ultieme doel van mijn leven, tenminste zo dacht ik. De geesten uit mijn verleden kwamen naar het heden en ik kon me niet handhaven in de maatschappij, zoals die het van mij verlangde. Ik had geleerd om mezelf zo onzichtbaar mogelijk te maken en niet op te vallen en met dit doorontwikkelde mechanisme zou het me niet lukken om überhaupt iets te bereiken. Het verlangen was er wel. Ik heb een korte training gedaan om het UWV rustig te houden en tijdens deze training werd ik gezien, dit was het kantelpunt. De opleiding ‘Ervaringsdeskundige: generatiearmoede en sociale uitsluiting’ werd mij aangeboden en ik durfde deze kans aan te pakken.

Tijdens en na de opleiding heb ik mezelf weten te bevrijden van angsten en ben me bewust geworden van mijn mechanismen en die van anderen. Tevens werd ik bewust van het feit dat vele gedragingen van mensen in, onder andere, armoede niet bekend zijn bij het gros van de bevolking en hulpverlening. Doordat hulpverlening deze kennis niet heeft, komt deze ook niet goed aan. Mijn collega’s en ik kunnen daar een brug in zijn, en dat vind ik geweldig! Na de opleiding heb ik de kans gekregen om de opleiding te geven aan anderen als tandem-docent, deze kans kon ik dankzij mijn bevrijding ook pakken.

Sinds oktober 2019 werk ik als betaalde kracht bij Sterk uit Armoede, samen met collega’s zetten we ons in om de ervaringsdeskundige generatiearmoede nog beter op de kaart te zetten en meer mensen op te leiden. Ik doe dat door onder andere:

  • Zelf op het podium te staan en op een functionele manier mijn verhaal te vertellen.
  • Anderen het podium te geven.
  • Organisaties ondersteunen bij het werken met ervaringsdeskundigen.
  • Het doorontwikkelen van de opleiding.
  • Ervaringsdeskundigen te ondersteunen tijdens het werk.
  • Meehelpen om banen te creëren.

Ik sta helemaal achter onze slogan “alles wat je voor mij doet, zonder mij, doe je tegen mij – Gandhi”. In andere woorden: praat met mensen in plaats van over ze.

Lineke Smit

Mijn naam is Lineke Smit, ik ben bijna 59 jaar oud en ik woon in Wilhelminaoord. In januari 2018 ben ik begonnen met een opleiding als ‘Ervaringsdeskundige in generatie armoede en sociale uitsluiting’. Hiervan heb ik mijn diploma gehaald in januari 2020. En inmiddels werk ik voor Sterk uit Armoede.

In mijn vrije tijd ben ik graag op stap met vriendinnen, ook vind ik het leuk om naar een museum te gaan en ga ik graag een dagje winkelen. Maar de meeste tijd gaat toch wel naar mijn hondjes.

Zorgen was vroeger belangrijk in mijn leven. Ik wilde verpleegkundige worden. Uiteindelijk ben ik dat niet gaan doen, maar ben ik ben ik thuis geweest om voor mijn kinderen te zorgen. Na een scheiding heb ik een aantal jaren als boekhouder gewerkt. Als ervaringsdeskundige komt er weer een stukje menselijke maat/zorg terug. Ik wil de verbindende schakel zijn. Verbinden van organisaties, die niet vanzelfsprekend samenkomen. Maar ook verbinden van mensen onderling. Zodat ze ruimte vinden om zich te ontwikkelen op de manier zoals ik die heb gehad. Ik vind het erg mooi om daar via Sterk uit Armoede een bijdrage aan te leveren. Om te kunnen leren is het belangrijk dat de omgeving veilig en vertrouwd is. Aan dit gevoel wil ik graag werken. Zodat mensen die eerder geen kans op een opleiding hadden, dat nu wel in hun bereik hebben.

Het werken met mensen brengt mij veel voldoening. Ik vind het mooi om te zien hoe ieder, elke dag weer (kleine) ontwikkelingen doormaakt. Een veilige sfeer creëren komt bij mij op de eerste plaats. Een mens kan zich pas ontwikkelen op het moment dat hij/zij zich op zijn gemak en veilig voelt binnen een opleiding.

Ik hoop dat ik nog vele jaren mag genieten van mijn werk en mezelf ook iedere dag nog kan ontwikkelen. Mocht je nog iets willen weten van mij, loop dan gerust eens binnen! De meeste ochtenden ben ik aanwezig maar om teleurstelling te voorkomen is het handig als je vooraf even mailt of belt. 0638282049 of lsmit@sterkuitarmoede.nl

Patricia Tilman

Ik ben Patricia Tilman en ben een opgeleide ervaringsdeskundige. Ik ben 41 jaar oud en heb 2 kinderen. Ik heb de opleiding ‘Ervaringsdeskundige in generatiearmoede en sociale uitsluiting’ gevolgd en heb 24 januari jl. mijn diploma ontvangen. 

Vanaf februari ben ik 8 uur per week verbonden aan Sterk uit Armoede. Ik wil gaan pionieren op het gebied van ervaringsdeskundigheid. Daarbij heb ik de wens om mij bij Sterk uit Armoede nog meer te ontwikkelen op het gebied van netwerken en inzetten van mijn ervaringsdeskundigheid. Dit bijvoorbeeld bij gemeenten en bedrijven om te praten over bijvoorbeeld beleid en regels. 

De motivatie hierachter is dat ik zelf in armoede heb geleefd en heb ervaren wat sommige zaken met mij hebben gedaan. Ik ben gedreven om hier een bijdrage in te leveren zoals mijn ervaringen te delen en te praten over hoe er maatwerk zou kunnen worden toegepast, zonder dat dit te kort doet aan efficiëntie, of dat er zelfs juist efficiënter gewerkt kan worden.

Ook wil ik bijdragen om banen en ruimte te creëren voor (de toekomstige) ervaringsdeskundigen door de noodzaak van inzet van geschoolde ervaringsdeskundigen aan te stippen.

Kortom: ik wil  met mijn collega’s  de verbinding leggen tussen leef- en systeemwereld en daarbij ervaringsdeskundigheid nog meer op de kaart te zetten. Ik geloof in het beroep en het effect van de inzet van ervaringsdeskundigen. Dit is de grote drijfveer voor mij om bij Sterk uit Armoede aan de slag te gaan.