Het afgelopen half jaar is er veel gebeurd bij Sterk Uit Armoede. Niet alleen extern, ook intern hebben zich de nodige veranderingen voor gedaan.

Zo is een van onze oprichters, Mabel van den Bergh, helaas – maar het is haar zeer gegund – vanwege haar pensioen opgehouden met haar taken bij Sterk Uit Armoede. Per 1 april 2019 hebben wij daarom afscheid moeten nemen van een van de meest enthousiaste, gedreven en integere personen die zich altijd voor 100% ingezet heeft voor deze organisatie. Als oprichtster is ze gelukkig nooit meer helemaal weg te denken van onze stichting, maar we zetten haar bij deze graag nog eens extra in het zonnetje vanwege alles wat ze voor ons heeft betekent!

 

Het vertrek van een projectleider, betekent automatisch ook de komst van een vervanger. In dit geval zijn dat er maar liefst twee geworden: Annemiek Kamsma & Peter Elmont zijn inmiddels alweer druk bezig met allerlei verschillende projecten voor Sterk uit Armoede. 

Annemiek Kamsma is voor de stichting een grote aanwinst. Met haar jarenlange achtergrond als loopbaan- en arbeidsmarktprofessional, helpt ze nu onze ervaringsdeskundigen met haar expertise op dit gebied. “Het beroep van ervaringsdeskundige is een heel nieuw beroep en er bestaat dan ook nog bij veel organisaties onbekendheid én misverstanden over”. Ik ontwikkel en geef workshops om organisaties voor te bereiden op de komst van ervaringsdeskundigen.
Daarnaast is het belangrijk dat de gediplomeerde ervaringsdeskundigen zo snel mogelijk na het afronden van hun opleiding werk vinden, en vanzelfsprekend het liefst in de rol van ervaringsdeskundige in generatiearmoede en sociale uitsluiting. Daar is het allemaal voor ontwikkeld; zodat zij de mensen in armoede kunnen bereiken, die vaak nu geen stem krijgen! Ik vind het geweldig om deze toppers daarbij te ondersteunen! Als ze een maal aan het werk zijn houden we ook graag contact met hen, juist in zo’n nieuwe en spannende omgeving kunnen er weer nieuwe vragen of twijfels ontstaan, ik ben er dan ook voor hen, voor individuele coaching of intervisie. We willen rond het expertisecentrum graag een hecht netwerk houden.’ 

Ook Peter Elmont draagt hard bij aan de ontwikkeling van onze organisatie. Met meer dan twintig jaar ervaring als directeur van verschillende welzijnsorganisaties zal hij nu zijn kennis en kunde inzetten om Sterk Uit Armoede nog verder te brengen. Bij welzijnsorganisaties komen veel mensen met hulpvragen waarbij armoede een voorname of een afgeleide factor is. ‘Ik geloof inmiddels sterk dat ervaringsdeskundigen het verschil kunnen maken in de aanpak van armoede problematiek. Dit kan zowel vanuit een rol bij gemeenten bij de totstandkoming van beleid als naast een professional binnen professionele organisaties omdat juist zij het verhaal van de klant goed verstaan. Bij zowel de gemeenten als de organisaties valt hierin nog een wereld te winnen. Hierin zit voor mij voor de komende tijd de uitdaging.’